Racing

Adestam i topp på första NXT Gen Cup-testet

Elias Adestam satte tempot när nya innovativa NXT Gen Cup – världens första elektrifierade racingmästerskap för juniorer – arrangerade sitt första officiella test på Gelleråsen Arena i Karlskoga under onsdagen och torsdagen.

Testet fungerade som ett genrep inför den historiska första NXT Gen Cup-säsongen, och gav startfältet en första chans att bekanta sig med den splitter nya, helt elektriska LRT NXT1-bilen som byggts specifikt för mästerskapets räkning.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Adestam var snabbast av samtliga 15 förare under både den första och andra dagen av testet, och avfyrade därmed både ett och två välriktade varningsskott inför premiären i Falkenberg om en månad – en tävling som samtidigt blir Nacka-förarens debut i så kallad touring car-racing.

– Skönt att vara igång med två bra dagar här på Gelleråsen, säger Elias Adestam. Det har varit mycket nytt att ta in – en elektrisk bil, en bil med tak, framhjulsdrift – men jag kom in i det fort. Jag har kunnat öka farten i varje pass och det är förstås riktigt lovande att vara snabbast båda dagarna, även om det bara är test. Vi kommer få se hur snabba alla verkligen är när det blir premiär i Falkenberg om några veckor, men det kunde inte ha börjat bättre.

Adestam tillryggalade totalt 120 varv runt Gelleråsen under testets två dagar – ungefär lika många som övriga förare i fältet – och kunde därmed skaffa sig en god första bild av både bilen och organisationen som sådan.

– Det har varit rakt igenom positiva intryck, avslutar Elias Adestam. Bilen beter sig som en gokart med tak; den är väldigt tacksam att köra. Jag är glatt överraskad över hur välbalanserad och körbar den faktiskt är. Allt har fungerat klockrent, vilket verkligen är imponerande med tanke på hur nytt allt är. Jag måste säga att NXT Gen Cup har gjort ett fantastiskt jobb.

Racepremiär för NXT Gen Cup sker vid klassiska Västkustloppet i Falkenberg den 8-9 juli.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.