Rally

Snabb Solberg utökade totalledningen i WRC2

Två punkteringar skilde Oliver Solberg från segern i helgens Safari Rally Kenya, men Solberg utökade sin totalledning i rally-VM.

Mästerskapsledaren Solberg var väl nöjd med Safari-prestationen även om det inte blev någon seger.

Punktering på den tredje (1.51,5 minuter efter) och fjärde specialsträckan (1.46,8) förstörde segerchansen. I mål var britten Gus Greensmith med svenske kartläsaren Jonas Andersson 1.23,1 minuter snabbare än Solberg. Teamkamraten i Skoda vann VM-tävlingen i näst största klassen (WRC2).

Oliver Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson var snabbast eller näst snabbast på varje etapp där de inte fick punktering. Av 17 problemfria sträckor vann duon 11.

– Jag får vara nöjd med det här resultatet, men jag är förstås också är lite besviken. Jag kom hit för att vinna, men samtidigt är det bra att öka ledningen i mästerskapet, sa Oliver Solberg.

22-åringen vann förra VM-tävlingen på hemmaplan i Sverige.

– Chansen till seger gick förlorad första dagen. Även om punktering på två sträckor efter varandra är ren otur, visste vi att Safari Rally bjuder på överraskningar och spänning. Det är en del av den här tävlingen, sa han.

Solbergs nästa WRC2-start är inte helt fastställd. Det enda som är klart är att 22-åringen inte kommer till start i nästa tävling i VM-kalendern, Rally Kroatien.

– Vi måste vara strategiska kring programmet. Jag vill verkligen vinna titeln den här säsongen. Allt är riktat mot det målet. På så sätt är andraplatsen i Kenya en framgång, sa Oliver Solberg.